Nu este un produs care sa poata fi recenzat dupa primele zile de folosire, asa ca am ales sa astept o perioada pentru a putea avea o parere (subiectiva, ce-i drept, pentru ca sunt pacient, nu medic), dar cat de cat pertinenta.
Tenul meu este mixt/gras, cu tendinte acneice dintotdeauna si cu ridurile (mai ales cele de expresie) aferente varstei de 42 de ani, dar fara sensibilitate notabila.
Folosesc tretinoin pentru prima data si am ales sa incep cu crema de concentratia medie, 0,05%, aplicata zilnic, seara, pe fata curata, hidratata si uscata. Am, deja, 9 saptamani de aplicare zilnica, ceea ce, cantitativ, se traduce cam in 3/4 (poate un pic mai mult) din tubul de 20 g.
Experienta mea a confirmat indicatiile din prospect si de pe site:
- cantitatea aplicata nu trebuie sa depaseasca dimensiunea unui bob de mazare, pentru a nu creste in mod nenecesar gradul de iritare al pielii,
- in primele 2 saptamani apare (cred, inevitabil) o iritare, roseata, sensibilitate crescuta, uscare si descuamare. Nu e placut, dar o crema hidratanta formulata pentru piele sensibila, cu cat mai putine ingrediente si fara "ingrediente active" (acizi alfa si beta hidroxici si alti posibili iritanti) fac situatia suportabila.
- in cazul meu, iritarea si sensibilitatea au disparut dupa primele saptamani. A continuat, insa, o buna perioada, senzatia de piele uscata (noua pentru tenul meu gras) si descuamarea abundenta.
Abia dupa 2 luni de folosire am observat o atenuare vizibila a acestor ultime doua efecte secundare.
Ma astept sa observ in continuare, pentru o perioada de cateva saptamani bune, un anumit grad de exfoliere si o nevoie de hidratare mai mare decat de obicei, dar le consider acceptabile si consider ca nu am facut, totusi, greseli majore in procesul de retinizare.
Folosesc zilnic crema de fata cu factor de protectie SPF 50 si o cat mai mare protectie fata de UVA, desi petrec majoritatea timpului in interior.
Din ce stiu eu, tretinoinul (acidul retinoic), in sine, nu sensibilizeaza pielea fata de razele solare, ba chiar are un efect de protectie, daaaar, intr-adevar, prin regenerarea mai rapida a celulelor si subtierea stratului cornos, de celule moarte, de la suprafata pielii (care asigura si el o protectie), face ca pielea sa fie mai putin protejata fata de factorii externi, printre care si razele UV.
Recomandarea generala pentru "incepatori" este folosirea celei mai mici concentratii posibile, eventual nu in fiecare seara, cu o cantitate mica, pentru a minimiza iritarea inevitabila, pe parcursul procesului de retinizare (obisnuire cu acidul retinoic), iar experienta mea nu se vrea nicidecum o contrazicere a acestor recomandari...e doar alegerea unui profan care a avut si-un strop de noroc.
Recunosc ca, initial, am cam luat "a la legere" atentionarile specialistilor privind posibilitatea iritarii si sensibilizarii tenului in prima perioada de utilizare si, m-am aruncat sa-mi cumpar si crema de 0,05% si gel de 0,05% (care se presupune ca poate fi mai activ un pic decat crema) si gel de 0,1%, cea mai mare concentratie existenta. Noroc ca am avut inspiratia sa astept o vreme pana sa le trantesc pe toate pe fata (pentru ca efectele apar nu dupa prima aplicare, ci cu 2-3 zile intarziere), astfel incat am putut sa-mi dau seama ca, pentru inca luni bune de-acum, voi lasa deoparte gelurile de concentratie 0,05 si 0,1 si ma voi rezuma la a folosi in continuare crema de 0,05%...La anul, oi reevalua... ;))
Totusi, daca as recomanda ceva, ar fi aplicarea unei creme hidratante pe pielea umeda, proaspat curatata, apoi (extrem de important) asteptarea, pana cand crema hidratanta e complet-complet uscata si doar atunci se poate aplica tretinoinul. La alegere, dupa absorbirea completa a tretinoinului, se aplica inca un strat de crema hidratanta. Asta ajuta mult la minimizarea descuamarii, care, oricum, va fi destul de abundenta la inceput, in functie de tipul de ten al fiecarei persoane.
Una peste alta, mie imi place si cred c-o voi folosi zilnic, ani multi. Efectele acestei creme nu se observa de azi pe maine.